Bettie Stijnman
Reinier Kloeg

Muziekinstrumentenbouwer

Reijnier Kloeg

Wilde Gagel 17

Den Haag

www.organetto.nl

 

Reijnier begon op zeer jeugdige leeftijd al met de bouw van zijn eerste bamboefluitjes. Het is niet verwonderlijk dat hij na 40 jaar in Delft als hofleverancier gewerkt te hebben in zijn familiebedrijf Kloeg-Gelegenheidskleding, zijn eerste roeping als muziekinstrumenten-bouwer weer oppakt.

In deze tweede levensfase paste het project van de Organetto van Leonardo da Vinci perfect. Met de hulp van enthousiaste vrienden en de orgelgroep van de vereniging Bouwerskontakt  is het hem uiteindelijk gelukt om 525 jaar na de eerste schets van Leonardo da Vinci de Organetto, oftewel de accordeon met orgelpijpen, na te bouwen.

Diverse instrumenten zijn op de Pareldag te bekijken of te bespelen. Voor kinderen zal het draaiorgeltje natuurlijk gaaf zijn. Als ze zelf hierop durven, maken ze kans op een heus “draaiorgel-diploma”.

Op de Pareldag kan je ook Reijniers nieuwe boekje inzien: “Leonardo’s accordion – How I made my own Da Vinci Organetto”

Met dit boekje hoopt hij een grotere bekendheid te geven aan Leonardo da Vinci als virtuoos muzikant, maar vooral ook als ontwerper en bouwer van muziekinstrumenten. Speciale aandacht krijgt het schetsje van de accordeon met de papieren of houten orgelpijpen dat in dit boek wordt uitgewerkt. Het is geen tot op de millimeter nauwkeurige bouwbeschrijving maar een duidelijke handleiding om zelf aan de slag te gaan. In de hoop dat dit instrument door meer (amateur) instrument-bouwers of zal worden nagebouwd. En natuurlijk… dat deze accordeon alsnog een populair volksmuziek-instrument zal worden…!

Share This